Ana içeriğe atla

Bombacının Psikolojisi

Ülkemizde son günlerde artan terör olaylarında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayalım satırlarımıza. Eli bir kez olsun silah tutmamış onlarca hayat bir hiç uğruna ve tek suçu o an oradan geçmek olan 37 can hayatını kaybetti Ankara’da. Ve sonrasında yaşanan İstanbul patlaması.
Halkın psikolojisini bozmak ve tedirgin etme amacı güden bu eylemler Pazar akşamı oynanması gereken Galatasaray – Fenerbahçe maçının da ertelenmesine yol açtı. Güvenlik gerekçesiyle ertelenen bu karşılaşma – her ne kadar Fenerbahçe’nin maça saatler kala yaptığı açıklama kafaları karıştırsa da – yeter ki tek insanın burnu kanamasın, gerekirse bütün spor müsabakaları ertelensin dedirtse de, diğer taraftan terörün amacına ulaştığını düşünenlerin sayısı da az değil.

Hangi düşünce ve psikoloji ile beline bomba bağlayıp insanların arasında kendini patlatır bir insanoğlu bunu bilemeyiz ve şahsen ben bilmek istemem. Allah bizi bu insanlık duygusunu kaybetmiş insanlardan korusun diyerek asıl konumuz olan spor sınırları içine dönelim.
Malum her ne kadar da “Bombacı” kelimesi kulaklarımızı tırmalayıp, psikolojimizi etkilese de, Trabzonspor tarihinin efsanelerindendir Bombacı Hami Mandıralı. Çünkü o çektiği sert şutları ile defalarca fileleri havalandırmış, bizim de ayaklarımızı yerden kesmiş gerçek bir efsanedir.
Belki de her Trabzonsporlu futbolcunun hayali olan, günün birinde Trabzonspor’u çalıştırma arzusunu ikinci kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyordur. Ancak bu gelişinde önceki gelişine oranla daha şanssız olduğu da aşikâr.9 maçta alınan 7 mağlubiyetle çıktı Sivasspor karşısına Mandıralı. İlk yarı sahada sadece kör dövüşü izledik ki bu da doğal olarak Avni Aker’i dolduran taraftarı çileden çıkardı. Önce hafiften bir “Hami İstifa” sözleri yankılandı, sonra da ilkyarı bitip soyunma odasına giren futbolcular yuhalandı.

Karşılaşmanın ikinci yarısına iki değişiklikle başladı Kral, takım hareketlendi, taraftar canlandı ve her ne kadar organize bir atak olmasa da yine de golü buldu bordo mavililer. Trabzospor kritik mücadeleden 3 puanla ayrılırken, ilk yarının aksine taraftarlar tribüne çağırıp alkışladılar Mandıralı ve futbolcuları.


Maç sonu açıklama yapan Hami Mandıralı’ın ruh hali ise dikkatlerden kaçmadı. Kazanılmış bir maçın ardından ısrarla “O iki değişikliği yaptıktan sonra oyun hareketlendi” cümlesinin üzerinde durdu. Kimilerine göre ilk kez doğruları yapıp kazandığı bir maçın ardından doğrularının fark edilmesini sağlamaya çalıştı. Üstüne basa basa 3-4 kez tekrarladığı bu cümle aslında “her yanlışımı görüyorsunuz doğruyu da görün” çabasıydı.  Bu cümle üzerine satırlarca cümle kurulup, psikolojik etkiler araştırılabilir ancak kazanılmış bir maçın ardından bile kendini anlatmaya çalışan bir hocanın, sezon sonunu görmesi yönetim başarısı olur ancak. Hami Mandıralı’nın geriye 8 maçının kalmasına rağmen oluşan hava, hocanın gelecek sezon takımın başında olmayacağıdır. Bu algıyı 10 maçta sahada kıramayan Mandıralı, 10’uncu maçta basın toplantısında kırmaya çalışması da beyhude bir çaba olarak kayıtlara geçti. Hoca yaptıklarının fark edilmediği psikolojisi ile her maça çıkıyor anlaşılan. 10 maç dayandı ancak bu psikoloji insanı yorar. Umarız o enerjiyi kendinde bulur ve kaybeden Trabzonspor olmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne Olursan Ol Önce İnsan Ol

Karaman'da babasına "Çocuğunu kurtaramayız zaten ölü geldi" diyen vicdan yoksunu doktor haberini okuyunca başımızdan geçen olaylar gözümüzün önüne geliyor haliyle Bundan yaklaşık 1 buçuk yıl önce Bir zamanlar adı Karadeniz Hastanesi olan şimdilerde Medical Park'ın satın aldığı hastanede görev yapan Hülya Çiçek isimli doktorun çocuğumuzun doğumuna 15 gün kala gittiğimiz kontrollerde "kalp atışları zayıf geliyor aç geldin herhalde bir sıkıntı yok" dedikten 1 gün sonra çocuğu anne karnında kaybetmiştik. O sırada hastanede bulunmayan doktoru aradığımda "Bunlar normal şeyler, ben de 3 ay önce annemi kaybettim" cevabını aldığımda iyi ki hastanede yoktu. Şuan 3. sayfalık bir haberin konusu olarak başka yerlerde olabilirdim. Ha daha sonra malum doktorun bu tarz bir çok vakası olduğunu duyduk ama elimizden birşey gelmedi. Hep gözümün önüne "kalp atışları yavaş" lafı gelir ve tekrar kontrol için ısrar etmemenin pişmanlığını yaşarım hep. Demem o k

Zorunuza Gitmiyor mu?

Zorunuza Gitmiyor mu? Ey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Şike sürecinde çok güzel bir Brezilya dizisi izliyoruz değil mi? Kanunlar değişiyor… Yönetmelikler değişiyor… Sahaya yansımış,yansımamış… Çıkış yolu aranıyor gözlerimizin içine baka baka… “Suç var suçlu yok” diyor Şenol Güneş , Ne kadar da özetliyor konuyu… Hırsızlık sabit... Suçun niteliği değiştiriliyor,niceliği değiştiriliyor… Birde bakıyoruz ki suçsuzlar suçlu hale dönüşüyor… Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyenler bağırıyor şimdi… TFF istifa… Nerdeydiniz ki şimdiye kadar… Bu Hırsızlık sadece Trabzonspor’a yapılmış gibi… Başınıza gelince bağırmaya başladınız… Açıklamalar , sözlü ve yazılı ortalığa döküldü… Ne oldu yılan dokundu size dimi… Dokunur daha da dokunacak, daha da beter olacak… Bir gecede kanun değişiyor ülkemde… Golf oynarken hırsız kurtarma konuşuluyor… 58,105,106 Çok şükür sahaya yansımadı… Yansısa da ceza yok… Ertele, böl, parçala… Şike yapın cezası yok nasıl olsa… Asıl merak ettiğim sevgili halkım… Zorunuz

Kuddusi MÜFTÜOĞLU'nun Trabzonspor Karnesi

12 MART PAZARTESİ GÜNÜ 20:00 da ki TRABZONSPOR - SİVASSPOR müsabakasının Hakemi Kuddusi MÜFTÜOĞLU 'NU yakından tanıyalım.        4 mart 1970' de Alanya ' da dünyaya geldi. 20 yıldır hakemlik yapıyor. Süper ligdeki kariyeri 2000-2001 sezonu 11. haftasındaki Denizlispor-İstanbulspor maçıyla başladı.Asıl mesleği İnşaat olan MÜFTÜOĞLU Halen hakemlik yapmaktadır. Antalya Bölgesi hakemlerinden olan Kuddusi MÜFTÜOĞLU Trabzonspor”un 27 si lig,1Süper Kupa,3 Türkiye Kupası ve 1 Paf Takımı olmak üzere toplam 32 müsabakasında görev almıştır. Bu müsabakaların 18 ini Trabzonspor kazanırken 6’ sını rakip takımlar kazanmış ve 8 müsabaka da berabere bitmiş.İlginç bir tesadüf ise Kuddusi MÜFTÜOĞLU ile fb ve gs karşısında yönettiği maçlarda Trabzonspor’un hiç galibiyeti olmamasıdır. İşte o maçlar. Not: İstatistikler Tarafımızdan TFF Web Sayfasından Derlenmiştir.